De svenska längdåkarna dominerade stort i tyska Dresden när de bästa norskorna valde att stanna hemma och tävla i de norska mästerskapen. Det blev svenska segrar i samtliga fem kvartsfinaler och fyra av åkarna tog sig till final.

Där var Hanna Falk bäst av alla. Efter en bra start kontrollerade den 28-åriga sprintspecialisten loppet och var för första gången på sju år först över mållinjen.

– Det var ett tag sen, säger hon till SVT.

Artikelbild

| Johan Häggström, Piteå Elit, var nära kvartsfinal men tog sig inte vidare från kvalet.

Segern betyder mycket efter en tuff start på säsongen.

– Jättemycket. Jag hade tunga ben i stort sett i alla lopp före jul men nu har jag fått en månads träning och formen börjar komma. Jag har tränat mer klassiskt med tanke vad som komma ska (den individuella sprinttävlingen i OS körs i klassisk stil) men det här verkar passa mig bra, säger Falk efter att ha dominerat på den korta och platta banan i centrala Dresden.

Nyckeln till segern var den dåliga starten i semifinalen.

– Jag hade bestämt mig i dag och blev förbannad efter semin. I finalen gick det bättre. Jag tog mig fram i front och sen var det bara att köra, säger Falk.

Överraskningen Maja Dahlqvist blev tvåa bakom Falk och Anna Dyvik slutade femma.

Storstjärnan Stina Nilsson föll i finalen i sin tävlingscomeback men tog ändå över förstaplatsen i sprintvärldscupen från norskan Maiken Caspersen Falla.

– Jag är ganska arg. Fysiskt fick jag absolut svaren jag ville ha i dag. Det kändes väldigt bra i kroppen och jag är precis där jag vill vara. Det var synd att jag inte fick chansen hela vägen in, säger Nilsson till SVT.

Amerikanskan Sophie Caldwell blev trea i finalen.

I herrtävlingen tog Emil Jönsson ett jättekliv mot sitt tredje OS när han blev femma i Dresden.

Den rutinerade sprintspecialisten – med två OS-medaljer, två VM-medaljer och 16 individuella världscupsegrar på meritlistan – övertygade inte minst taktiskt fram till finalen på den korta, platta och mycket snabba stadsbanan.

När pallplatserna fördelades var Jönsson, som körde i den andra semifinalen och fick kortare vila än de vassaste konkurrenterna, chanslös. Italienaren Federico Pellegrino vann före norrmannen Johannes Høsflot Klæbo.

Teodor Peterson är OS-klar och var bäste svensk i kvalet men åkte ur i kvartsfinal precis som Karl-Johan Dyvik och Emil Johansson.

Piteå Elit-åkaren Johan Häggström gjorde världscupdebut men tog sig inte vidare från prologen. Där gäller det att komma bland de 30 bästa för att avancera, och Häggström var retande nära. I ett startfält med 67 åkare hade han 33:e bästa tid.

Inte heller Karl-Johan Westberg tog sig vidare från kvalet.

Det återstår två sprinttävlingar i världscupen före OS: i klassisk stil i slovenska Planica nästa helg och i fristil i österrikiska Seefeld veckan därpå.

(TT)