AIK segrade i femte perioden – "Nisse" hjälte

Skellefteå AIK leder med 1–0 i matcher. Det efter ett avgörande i 100:e minuten. Först såg det ut som det var Melker Karlsson som styrde pucken. Men målet var Niclas Burströms – hans andra i matchen.

Ishockey2021-04-11 21:00

Även om det fysiska spelet uteblev inledningsvis fick vi, efter att lagen känt på varandra i några minuter, se en tidig målkavalkad.

AIK gjorde 1–0 efter ett femstjärnigt byte, som Niclas Burström avslutade med att via Eddie Larssons skridsko sätta 1–0.

Minuten senare kom nästa styrning, denna gång från en AIK-klubba då Jesper Frödén visade känsla när han vinklade in Oskar Nilssons skott från blålinjen.

2–0 till AIK och 6–0 i skott. Där och då var det bara ett lag på banan.

Men minuten efter målet kom Luleås första avslut på mål. Ett slumpskott i gröten framför mål som i en båge hittade en väg förbi Gustaf Lindvall. Där vände perioden spelmässigt, vilket 12–8 i skott till Luleå i första paus bevisar.

AIK:s ledning stod sig dock. Och 2–1-ledningen skulle också bestå andra perioden ut. Men det var ytterst nära att Luleå kom ikapp när Linus Klasen, på en straff i numerärt underläge, satte pucken i underkanten av ribban. Det var så pass nära att Klasen, och hela Lulebänken, jublade för mål.

Efter det fick AIK chansen i spel fem mot tre, i 1.28 minuter. Men precis som under stora delar av grundserien fortsätter man ha problem i spelformen. Egentligen skapade man inte en bra möjlighet med två man mer på banan, vilket givetvis är ett underbetyg.

Det var en match med mycket slarv. Och för Skellefteå kuggade det inte i spelmässigt. Till sist kom också Luleås kvittering, det när Pontus Själins skott från blå hittade n väg förbi en täckande Pär Lindholm samt Gustaf Lindvall.

Det blev inga fler mål i full tid trots Andreas Wingelis stora läge med minuterna kvar. AIK:s center fick öppet läge efter Berggren fina passning, men Joel Lassinantti visade klass i sin sidledsförflyttning.

Förlängningen blev ett ställningskrig där lagen bytte chansen och dessutom hade varsitt läge i powerplay.

I slutet av fjärde perioden kopplade dock Luleå ett grepp och tryckte ner AIK, som blev tröttare och tröttare. Det gav Linus Klasen ett jätteläge, men den puckskicklige forwarden lyckades skjuta över från nära håll när målet stod öppet.

AIK fick ett läge till i powerplay i slutet av perioden, men det blev lika lottlöst som tidigare. Matchen gick till en femte period, med ett litet övertag för norrbottningarna.

Nagelbitaren skulle dock få ett slut – till slut. Det i den sista minuten i femte perioden – den 100:e minuten – när Melker Karlsson styrde in Burströms skott från blå. Det skulle senare visa sig att det var Burström som var sist på pucken.

Burström den stora hjälten alltså – det i den första matchen i en kvartsfinalsserie som ser ut att bli en rysare.

FAKTA

Skellefteå AIK–Luleå 3–2 (2–1, 0–0, 0–1, 0–0, 1–0)

Målen: 1–0 (04.04) Niclas Burström (Joakim Lindström, Darren Nowick), 2–0 (05.05) Jesper Frödén (Oskar Nilsson, Adam Wilsby), 2–1 (06.11) Jonas Berglund (Karl Fabricius, Einar Emanuelsson), 2–2 (47.28) Pontus Själin (Chris DeSousa), 3–2 (99.16) Niclas Burström (Berggren, Karlsson).

Skotten: 49–45.

Utv-min: 10–16.

Domare: Patric Bjälkander, Johan Nordlöf.