Emma Bruinewoud har drömt om att skådespela så länge hon kan minnas.

– Ända sedan jag var liten har jag tyckt om att agera, jag kommer ihåg att jag och mina kompisar brukade spela in filmer på mobilen när vi var små. Många har nog tänkt att ”åh vad kul det skulle vara att skådespela” när man var yngre, men för mig fortsatte det.

Hon har aldrig tidigare hållit på med teater eller liknande, men tanken på skådespeleriet har alltid följt med henne. När det blev klart att en öppen casting för Björnstad skulle hållas på Nolia i Piteå bestämde hon sig för att gå dit.

Artikelbild

| Trots att hon aldrig tidigare hållit på med skådespeleri fick hon rollen efter en öppen casting och två provfilmningar.

– Jag hade hört om det, men hade egentligen inte planerat att gå dit själv. Men så hade jag en lektion där vår lärare verkligen tyckte om boken, och hon lät mig och en kompis gå dit.

Emma berättar att det under castingen kändes som att det gick bra, och att rollsättaren verkade ägna mycket tid och intresse för henne. Men efter castingen på Nolia dröjde det innan Emma fick något besked och hon berättar att hennes förhoppningar om att få rollen inte var särskilt höga.

– Jag hade inte alls så höga förväntningar, men en dag blev jag kontaktad om att få göra en provfilmning. Sedan dröjde det ett tag till utan att jag hörde något, och sen fick jag åka ner till Stockholm och göra en provfilmning till, och efter det fick jag rollen.

Enligt sitt kontrakt får Emma inte avslöja något om den roll hon spelar, men hon berättar att inspelningen av Björnstad, som är det första skådespelarjobbet hon gjort, toppade alla hennes förväntningar.

Artikelbild

| "Det känns kul att folk ska få se den, det är en väldigt bra handling", säger Emma Bruinewoud.

– Innan jag kom till set visste jag inte alls vad jag skulle förvänta mig – jag visste inte hur jag skulle reagera inför kamerorna, om jag skulle bli obekväm eller tycka att det var svårt att prestera. Men det var mer avslappnat än jag trodde, och första gången på set märkte jag att folk var otroligt vänliga. Alla kunde vara sig själva och man behövde inte anstränga sig för att passa in.

Arbetsdagarna på inspelningsplatsen har varit väldigt roliga, men de kan skilja sig mycket från varandra. För de flesta börjar det oftast med att bli upphämtad från hotellet på morgonen för att sedan åka till sminket och bli stajlad och få sin karaktärs kläder. Sedan kan det bli olika mycket väntetid beroende vilka scener man ska spela in. Vissa kan få lämna inspelningsplatsen tidigt, medan andra kan få vänta till sent på natten.

Artikelbild

| TV-serien är baserad på boken Björnstad av Fredrik Backman.

Serien Björnstad bygger på Fredrik Backmans roman med samma namn. Boken handlar om den lilla staden Björnstad och människorna som bor där, och de olika sorters konflikter de tvingas handskas med. Boken har fått goda recensioner och hyllats både i Sverige och utomlands. Serien kommer att visas på HBO Nordic, och inför seriesläppet känner Emma sig förväntansfull.

– Det ska bli jättespännande! Det känns kul att folk ska få se den, det är en väldigt bra handling, menar hon och rekommenderar publiken att läsa boken först.

Nu är inspelningen av Björnstad över, men Emma hoppas på att kunna fortsätta på skådespelandets bana och inom filmbranschen i framtiden. Hon berättar att hon, utöver skådespeleri, skulle vilja skriva filmmanus och filmmusik, och hon är villig att jobba hårt för sina drömmar.

– Skådespeleri har alltid varit en dröm för mig, och tanken är att kunna fortsätta mot det i framtiden. Det är ju många som drömmer om det, men jag får fortsätta kämpa och försöka visa framfötterna. Man kan inte bara vänta på att det ska hända något av sig själv, avslutar hon.